Ce este sideremia (fierul seric)?
Sideremia este termenul medical folosit pentru a defini nivelul de fier din sange. De obicei, sideremia este solicitata de catre medic ca verificare suplimentara atunci cand hemoleucograma completa sau testul de hemoglobina releva rezultate anormale.
Medicul poate solicita, de asemenea, un test de fier seric daca au existat pierderi de sange sau daca o persoana prezinta simptome specifice de anemie.
Organismul utilizeaza fierul pentru a produce hemoglobina, o proteina din componenta globulelor rosii. Acesta transporta oxigenul din plamani catre toate tesuturile corpului. Fierul este, de asemenea, important pentru sanatatea muschilor, a maduvei osoase, a functionarii organelor, dar si pentru a produce anumiti hormoni.
Cand este indicata efectuarea sideremiei (fierului seric)?
Un test de fier seric sau de sideremie poate arata daca exista o concentratie prea mare sau prea mica de fier in sange. Testul poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni precum anemia sau supraincarcarea cu fier (un exces de fier). Medicul ar putea solicita un test de fier seric daca pacientul prezinta simptome ale oricareia dintre afectiuni.
Simptomele unui nivel scazut de fier includ:
- Oboseala
- Ameteala
- Slabiciune
- Dureri de cap
- Piele palida
- Batai rapide ale inimii
Simptomele unui nivel ridicat de fier includ:
- Dureri articulare
- Oboseala
- Slabiciune sau lipsa de energie
- Dureri de stomac
Cum decurge procedura de determinare a sideremiei (fierului seric)?
Pregatirea anterioara recoltarii
Persoana trebuie sa fie in repaus alimentar timp de 12 ore inainte de testare.
Recoltarea probelor de sange
Un specialist din domeniul sanatatii (medic, asistent medical) va recolta o proba de sange dintr-o vena, de obicei de la nivelul bratului. Acest proces este rapid si implica un disconfort minim.
Analizarea probelor
Proba de sange este trimisa la un laborator unde este analizata pentru a determina nivelurile de fier seric. Testul va masura nivelul total de fier din ser in micrograme de fier per decilitru de sange (mcg/dl).
Cum se interpreteaza rezultatele si care sunt valorile normale ale sideremiei (fierului seric)?
Rezultatele pot varia in timp, in functie de starea generala de sanatate a unei persoane. Nivelurile normale de fier seric tind sa varieze de la un laborator la altul, dar de obicei se incadreaza in urmatoarele intervale:
- 60 pana la 140 mcg/dl la femei
- 75 pana la 150 mcg/dl la barbati
Intervale anormale
Intervalele normale pot varia, asa ca este esential ca pacientul sa discute cu medicul sau despre semnificatia rezultatelor.
Nivelurile scazute de fier variaza de la persoana la persoana si depind de sexul perspanei. O concentratie de fier seric sub 60 mcg/dl este in afara intervalului normal pentru femei. Pentru barbati, o concentratie de fier seric sub 75 mcg/dl este considerata anormal de scazuta.
Un nivel anormal de ridicat de fier ar fi peste 140 mcg/dl pentru barbati si peste 150 mcg/dl pentru femei.
Cauze ale rezultatelor anormale
Nivelurile de fier prea mari sau prea mici pot indica mai multe probleme de sanatate diferite.
Niveluri scazute ale sideremiei
Nivelurile scazute ale concentratiei de fier seric ar putea indica faptul ca o persoana are un aport alimentar insuficient de fier seric sau ca organismul nu proceseaza corect fierul.
Cauze posibile ale nivelului scazut de fier includ:
- Sarcina: In timpul sarcinii, pentru a satisface nevoile fatului si ale placentei, cantitatea de fier de care au nevoie femeile in aceasta perioada creste.
- Sugari si copii mici: In special copiii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere sau ale caror mame prezinta deficit de fier, prezinta risc de deficit de fier din cauza necesarului ridicat de fier datorat cresterii lor rapide. Sugarii nascuti la termen prezinta riscul de a avea deficit de fier la 6 pana la 9 luni, cu exceptia cazului in care primesc cantitati adecvate de alimente solide bogate in fier sau formula fortificata cu fier.
- Femei cu sangerari menstruale abundente: Femeile de varsta reproductiva care au menoragie sau sangerari anormal de abundente in timpul menstruatiei prezinta un risc crescut de deficit de fier.
- Donatori frecventi de sange: Donatorii frecventi de sange prezinta un risc crescut de deficit de fier. Aproximativ 25%-35% dintre donatorii frecventi de sange dezvolta deficit de fier.
- Persoanele cu cancer: Pana la 60% dintre pacientii cu cancer de colon prezinta deficit de fier la momentul diagnosticarii, probabil din cauza pierderii cronice de sange. Prevalenta deficitului de fier la pacientii cu alte tipuri de cancer variaza de la 29% la 46%. Principalele cauze ale deficitului de fier la persoanele cu cancer sunt anemia cauzata de boli cronice si anemia indusa de chimioterapie. Pierderea cronica de sange si deficitul altor nutrienti datorate, de exemplu, anorexiei induse de cancer, pot exacerba deficitul de fier.
- Persoanele care au tulburari gastrointestinale sau au suferit interventii chirurgicale gastrointestinale: Persoanele cu anumite tulburari gastrointestinale (cum ar fi boala celiaca, colita ulcerativa si boala Crohn) sau care au suferit anumite proceduri chirurgicale gastrointestinale (cum ar fi gastrectomia sau rezectia intestinala) prezinta un risc crescut de deficit de fier, deoarece afectiunea sau interventia chirurgicala necesita restrictii alimentare sau are ca rezultat malabsorbtia fierului sau pierderea de sange in tractul gastrointestinal.
- Persoanele cu insuficienta cardiaca: Aproximativ 60% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca cronica au deficit de fier, iar 17% prezinta anemie inflamatorie a ficatului.
Niveluri crescute ale sideremiei
Atunci cand concentratie de fier seric este prea mare, ar putea indica faptul ca o persoana are un aport prea cresuct de fier din alimentatie. Nivelurile ridicate de fier pot aparea si daca o persoana are o boala numita hemocromatoza ereditara.
Cauze suplimentare ale unui nivel crescut de fier includ:
- boala hepatica cronica, inclusiv ciroza hepatica, insuficienta hepatica si hepatita
- intoxicatie cu fier, cauzata de administrarea a prea multor suplimente de fier
- anemie hemolitica, in care descompunerea anormala a globulelor rosii le diminueaza numarul
- transfuzii multiple de globule rosii concentrate
Bibliografie:
Iron, National Institute of Health official website
Iron Tests, Medline Plus official website
What Is a Serum Iron Test?, Healthline official website
High, low, and normal serum iron test results, Medical News today official website
What is an Iron Blood Test?, Web MD official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona